Letselschade Nederland

PM, wat is dat?

 • Maximale schadevergoeding
 • Gegarandeerd kosteloze hulp
 • Betrouwbaar, deskundig en daadkrachtig

Uitleg van de juridische term PM in letselschade 

Je hebt een ongeval gehad, bijvoorbeeld een verkeersongeval. Je wilt een schadevergoeding claimen bij de wederpartij, en duikt in de informatie die rondom letselschade beschikbaar is. Of je hebt een belangenbehartiger die je af en toe wat termen hoort noemen. Dan valt de term ‘PM’. Wat is PM? 

Wil je meer weten over de term PM? Wat deze inhoudt en voor jou persoonlijk betekent? In dit artikel vertellen we daar meer over. Zodat je je niet afvraagt wat deze term te maken heeft met je schadevergoeding en helemaal op de hoogte bent van hoe het ervoor staat met je schadeaanvraag. 

Betekenis van PM 

Wat betekent PM? PM is een afkorting die staat voor pro memorie. Dat is Latijn; de betekenis is ‘ter herinnering’. Wat dit in letselschadezaken betekent is dat bepaalde kosten op dat moment nog niet helemaal duidelijk zijn. Deze worden dus ter herinnering genoteerd, omdat ze op het moment zelf nog niet vastgesteld zijn. Later wordt dan een specificatie gemaakt van de werkelijke omvang van deze kosten. 

Pro memorie in de schadestaat 

Wanneer je bij een letselschadeprofessional komt om je belangen te laten behartigen in een letselschadezaak, stelt deze een schadestaat voor je op. Dit is een overzicht van alle schade die je  hebt geleden en nog zal lijden in de toekomst. Dit is om de hoogte van je schadevergoeding te bepalen. Deze schadevergoeding moet aan de volgende voorwaarden voldoen: 

 • Deze moet passend zijn; 
 • Deze moet je zoveel mogelijk terugbrengen in de staat die je had vòòr het ongeval.  

Van de schade die in de schadestaat vermeld staat, moet je echter wel kunnen bewijzen dat: 

 • Jij deze schade geleden hebt; 
 • Deze schade het gevolg is van het ongeval. 

Wanneer deze schadestaat wordt opgesteld, is echter nog niet bekend hoe sommige schade eruitziet. Wanneer je een whiplash hebt, is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe lang je hiervan klachten gaat hebben en hoe dit je gaat beïnvloeden in het dagelijks leven. Daarom wordt hierbij PM of pro memorie genoteerd. Pas later kan hiervan de volledige omvang vastgesteld worden. 

Hoe wordt toekomstige schade berekend? 

Sommige schade kan je hele leven invloed op je hebben. Bijvoorbeeld als je letsel aan je been hebt waardoor je moeilijker loopt. Je moet een traplift installeren in je huis omdat traplopen niet meer gaat. Daarnaast kan je je werkzaamheden niet meer uitvoeren en zal je ander, zittend werk moeten zoeken. Hierdoor veranderen je inkomsten. Je moet ook de rest van je leven hulp in de huishouding en in de tuin moeten inschakelen.  

Het is echter niet mogelijk om te wachten tot je die kosten exact kan toevoegen als schadepost. Je schadeclaim zal op een gegeven moment immers afgehandeld moeten worden. Daarom wordt er in de schadestaat en post ‘toekomstschade’ opgenomen. Hoe wordt deze schade berekend? Hoe zorgen de belangenbehartigers dat je in de toekomst genoeg geld heeft om deze kosten te vergoeden? 

De berekening van de toekomstschade is vaak het onderwerp van discussie. Daarom wordt er in sommige gevalleen rekenkundige ingeschakeld – zo iemand is gespecialiseerd in het maken van dit soort berekeningen. In andere gevallen wordt dit met behulp van computerprogramma’s gedaan. 

Kapitalisatie van de schade 

De toekomstschade wordt altijd rekening gehouden met inflatie, én met rente. Wanneer je over tien jaar een bepaald bedrag nodig hebt en je krijgt het nu, verdien je daar bepaalde rente over. Deze wordt van het bedrag afgetrokken. Er is echter ook sprake van inflatie en deze wordt weer bij het bedrag dat je zal ontvangen opgeteld. Dit wordt de kapitalisatie van de schade genoemd. 

PM, toekomstschade en kapitalisatie: een voorbeeld 

Stel je je voor: Hanneke heeft een verkeersongeluk gehad. De letselschadejurist die haar belangen behartigt stelt de wederpartij aansprakelijk en eist een bedrag aan schadevergoeding voor materiële schade, onder andere voor verlies aan verdienvermogen omdat zij niet meer kan werken. Dit verlies aan verdienvermogen wordt PM of pro memorie aangehaald, aangezien nog begroot moet worden in hoeverre haar arbeidsongeschiktheid zich ontwikkelt.  

Na een herstelperiode van enige tijd wordt ze 60% arbeidsongeschikt verklaard, zonder kans op herstel. Een rekenkundige berekent wat zij tot aan haar pensioen zou hebben verdiend als het ongeluk niet had plaatsgevonden en wat ze nu misloopt aan inkomsten. Hier wordt een bedrag aan rente vanaf getrokken. Ten slotte wordt het bedrag verhoogd met de te verwachten inflatie. 

Wat overblijft, is het uiteindelijke bedrag aan schadevergoeding voor het verlies aan arbeidsvermogen. Let wel: dit is dus ter aanvulling van de 40% die zij nog wel kan werken. 

Laat je bijstaan door een belangenbehartiger 

Zoals je ziet, is letselschade een vak apart. Jargon en termen als PM en kapitalisatie van de schade, ingewikkelde berekeningen en discussies met de wederpartij. Het is daarbij erg fijn als je een belangenbehartiger hebt. Zo kan je je bezighouden met wat belangrijk is: je herstel. Je belangenbehartiger zorgt dat je je geen zorgen hoeft te maken over de kosten. 

Letselschade Nederland brengt je in contact met zorgvuldig gekozen letselschadejuristen. Zij zijn: 

 • Zeer deskundig; 
 • Gepassioneerd om jou als slachtoffer de hoogte schadevergoeding te bezorgen; 
 • Proactief en daadkrachtig; 
 • Persoonlijk in hun werkwijze; 
 • Goed bereikbaar, met ruime telefonische openingstijden en de mogelijkheid om bij je op huisbezoek te komen. 

Je hoeft het niet alleen te doen! Laat je zaak in behandeling nemen door een ervaren letselschadejurist. 

Neem vandaag nog contact op! 

Heb je nog meer vragen over de term PM? Wil je iets anders weten over letselschade in het algemeen of uw zaak specifiek? Ben je op zoek naar een belangenbehartiger die de hoogste schadevergoeding voor je in de wacht zal slepen? Een expert die van aanpakken weet? 

Neem dan contact met ons op! 

Wanneer je ons belt, krijg je meteen iemand aan de telefoon die je kan adviseren over je zaak. Je dossier kan dezelfde dag nog in behandeling worden genomen – ook als je al bij een andere belangenbehartiger bent maar toch wilt overstappen omdat de resultaten niet naar wens zijn. 

Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug. 

Diensten

Wat kunnen wij voor jou doen: Wij helpen je bij het claimen van je letselschade. Je bent gegarandeerd van de beste hulp en dat geheel gratis!

Team

De juristen die voor Letselschade-Nederland werken zijn allen zeer daadkrachtig en weten hoe zij je kunnen helpen bij het claimen van uw schade.

Tarieven

De juristen brengen géén werkzaamheden in rekening bij letselschadeslachtoffers. Je krijgt dat in het eerste contact schriftelijk door ons bevestigd.