Letselschade Nederland

Betekenis van letselschadetermen

 • Maximale schadevergoeding
 • Gegarandeerd kosteloze hulp
 • Betrouwbaar, deskundig en daadkrachtig

Wanneer je het slachtoffer bent van een ongeval door andermans schuld, en je daarbij schade oploopt, vraag je je misschien af hoe nu verder. Je komt in een mallemolen terecht van medische kosten, aansprakelijkheidsbrieven en juridisch jargon. Wat is de betekenis van de termen die je om de oren vliegen?  

Bij Letselschade Nederland is ons doel om slachtoffers van letselschade verder te helpen en te zorgen dat zij een rechtvaardige vergoeding krijgen voor de schade die zij hebben geleden. Als je in verwarring raakt, zijn wij er om jou te helpen. In dit artikel leggen we de betekenis van een aantal veelgevraagde termen uit. Een compleet overzicht van termen rondom letselschade kan je hier vinden, in onze juridische woordenlijst letselschade.

Wat is de betekenis van deze termen? 

We hebben een aantal termen uitgekozen die je hoogstwaarschijnlijk tegen zal komen als je te maken krijgt met letselschade en hier de betekenis van gegeven. Heb je vragen over andere termen of iets anders? Check onze juridische woordenlijst letselschade, of neem contact op voor een gratis adviesgesprek. 

Letsel 

Als eerst term om de betekenis van te geven, hebben we letsel gekozen. Je kunt het oplopen na een ongeval, maar wat houdt dit precies in? Letsel is volgens het woordenboek een beschadiging of een kwetsuur aan of in het lichaam. Denk aan: 

 • Botbreuken 
 • Schaafwonden 
 • Kneuzingen 
 • Blauwe plekken 

Je kunt ook letsel oplopen dat niet direct zichtbaar is, zoals: 

 • Whiplash 
 • Dwarslaesie 

Daarnaast is er ook nog psychisch letsel. Denk hierbij aan: 

 • PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) 
 • Depressie 

Smartengeld 

De tweede term die we bespreken, is smartengeld. Deze sluit mooi aan bij het bovenstaande. Wanneer u een letselschadevergoeding claimt, claimt u dus een vergoeding voor alle kosten die u maakt naar aanleiding van het ongeval. De bedoeling hiervan is dat u uw leven op dezelfde manier kunt voortzetten als voor het ongeval. Tenminste: zoveel als mogelijk is. 

Uw schade is echter groter dan alleen materieel. U maakt kosten, u moet aanpassingen aan uw huis doen. U moet beschadigde spullen vervangen. U verdient vergoeding voor zaken die u niet meer kunt gebruiken door uw letsel. Maar er is meer dan dat.  

Wat doet u met het verdriet dat u heeft geleden? Bijvoorbeeld omdat u zaken die u vroeger leuk vond, niet meer kunt doen? Of wat dacht u van de pijn? De angst? Ook hier verdient u een schadevergoeding voor. Geld kan niet goedmaken wat u is aangedaan, maar het is een pleister op de wonde. U kunt er bijvoorbeeld van op vakantie, om uw zorgen te vergeten. Deze schadevergoeding heet smartengeld.  

Lumpsum 

Een andere term waar je wellicht de betekenis van wil weten, is lumpsum. Je komt het vaak tegen in de combinatie met het woord bedrag. Lumpsum vergoeding kan ook. Wat is een lumpsum bedrag of vergoeding?  

Lumpsum is een afgerond bedrag. Een betaling die in één keer wordt gedaan. De betekenis van lumpsum bij letselschade gaat over de schadevergoeding. De verzekeraar van de tegenpartij en jij of jouw belangenbehartiger spreken een (meestal rond) bedrag af. Dit ontvang je in één keer. Dit is een minnelijke regeling, oftewel een compromis in plaats van een lange procedure. 

Hierbij moet je ervoor uitkijken dat je wel genoeg schadevergoeding ontvangt. Kosten kunnen onverwacht oplopen tot grote hoogtes. Bijvoorbeeld omdat je minder snel of helemaal niet geneest van je letsel. Gaat je voor een lumpsum vergoeding, zorg dan dat je een belangenbehartiger hebt die goed kan berekenen waar je aan vergoeding recht op hebt. 

SAF 

De betekenis van de afkorting SAF is schade-aangifteformulier. Dit formulier ligt als het goed is standaard in elke auto. Wanneer een automobilist een ongeluk heeft, vullen de betrokken partijen dit formulier in. Aan de hand van wat hierop staat, kan worden uitgezocht wat de toedracht van het ongeluk is en wie er aansprakelijk is. De aansprakelijke partij draait op voor de kosten van het slachtoffer. 

Onze letselschadejuristen staan voor je klaar 

Wil je de betekenis van meer termen weten? Of andere vragen stellen over letselschade? Letselschade Nederland is er voor je. We nemen de tijd om naar je verhaal te luisteren. Daarna kunnen we je in contact brengen met een ervaren letselschadejurist, die jouw zaak behandelt. Zij gaan altijd voor de hoogste schadevergoeding! Daarnaast hoef jij als slachtoffer nooit iets te betalen. 

De voordelen van onze letselschadejuristen: 

 • Ze zijn er voor jou persoonlijk 
 • Er werkt altijd één jurist aan jouw zaak 
 • Goed bereikbaar en ze komen bij je thuis om je zaak te bespreken 
 • Proactief, gepassioneerd en ervaren 

Zij staan je graag bij om ervoor te zorgen dat jij de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt.  

Neem contact op! 

Ben je het slachtoffer geworden van letselschade? Wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger die van aanpakken weet? Die jarenlange ervaring heeft en er alles aan doet om jou de hoogst mogelijke schadevergoeding te bezorgen? Neem dan contact op! Of vul het contactformulier aan de rechterkant in. Wij bellen je op zijn laatst morgen terug voor een adviesgesprek. Dit is altijd gratis!

Diensten

Wat kunnen wij voor jou doen: Wij helpen je bij het claimen van je letselschade. Je bent gegarandeerd van de beste hulp en dat geheel gratis!

Team

De juristen die voor Letselschade-Nederland werken zijn allen zeer daadkrachtig en weten hoe zij je kunnen helpen bij het claimen van uw schade.

Tarieven

De juristen brengen géén werkzaamheden in rekening bij letselschadeslachtoffers. Je krijgt dat in het eerste contact schriftelijk door ons bevestigd.